Beginnen met bento

Waarom bento? Wat maakt bento nou zo leuk?

‘Mama wat is dat mooi! Wat lief! Eigenlijk is dat al een goede reden. Ten eerste omdat het natuurlijk leuk is om te doen en je kinderen er blij van worden! Kinderen zijn moeilijke eters en op deze manier maak je eten leuk voor ze. Omdat het er leuk uit ziet is het aantrekkelijker en dus leuker om te eten. En je leert ze op een leuke manier gezond eten, want wedden dat als je de groenten of fruit die ze (nog) net niet lusten op een leuke manier presenteert, ze het toch wel willen proberen!

Wat is een handige lunchtrommel?

Het handigst is als de lunchtrommel meerdere lagen of meerdere vakken heeft. Dan kan je je boterhammen, fruit of groenten, eventueel yoghurt, iets hartigs of iets zoets verdelen en krijg je geen gehusselde lunch! Ook houd je dan vochtig eten gescheiden van droog eten en krijg je bijvoorbeeld geen kleffe boterhammen. En natuurlijk presenteert het daarnaast ook nog eens leuk! Je kan varieren in kleuren en structuren, en daarmee ziet je lunchtrommel er extra mooi uit!

Bento lunchtrommels hebben meerdere lagen of vakken en zijn meestal niet heel groot en daarmee voorkom je dus dat alles door elkaar raakt bij het vervoeren. We hebben leuke lunchboxen in onze webshop en we blijven altijd op zoek naar nog meer leuke lunchtrommels!

Hoe lang doe je erover/ Hoe maak je er tijd voor?

Je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Meestal duurt een lunch niet langer dan 5 tot 10 minuten. Ik bedenk van tevoren een thema en begin met de boterhammen, daarna volgen het verder vullen van de trommel met de groente, fruit, en iets zoets en iets hartigs. Maar het hoeft dus niet uitgebreid en super origineel te zijn! Met het verdelen van de boterhammen, groente en fruit in de verschillende vakjes op een leuke manier (let op kleur en structuur) en een paar leuke prikkers, maak je al een leuke lunch! Ik ben ook geen vroege vogel s’ochtends en dus maken wij onze lunchtrommels s’avonds. We bewaren ze in de koelkast.

Maak je elke dag een bento lunch?

Nee, ik maak niet elke dag een uitgebreide bento lunch. Meestal 1 of 2 keer in de week. Zo blijft het ook leuk voor mijn kinderen om te krijgen. Het moet natuurlijk niet te gewoon worden. Wel zorg ik (en mijn man) met de ‘gewone’ lunchtrommels voor variatie in het eten wat ze mee krijgen en gaat het altijd mee in een leuke lunchtrommel, dus toch een klein beetje bent ;).

Eet je kind altijd alles op?

Soms wel en soms niet. Over het algemeen wel. Het leuke is dat ze gevarieerder eet, en ze eet dus vaak van alles wel wat. Het helpt ook hier om s’ochtends te vertellen wat er allemaal in de lunchtrommel zit of als er tijd voor is te laten zien. Ook als er iets nieuws in zit, dan helpt het vaak om dat te vertellen. Je kan als ze wat ouder zijn, ook samen de lunchtrommels maken, dat zorgt er ook voor dat het net even leuker is om op te eten, want je hebt het toch maar zelf gemaakt!

Hoe zorg je dat alles er netjes in blijft als de kinderen het mee naar school nemen?

De tip om te voorkomen dat alles door elkaar wordt gehusseld bij het vervoeren in de rugzakken is om alles zo dicht mogelijk in te pakken in de trommels. Silliconen bakjes zijn daarvoor uitermate geschikt. Zij vullen de lege ruimten mooi op omdat ze zo flexibel zijn. Met het vol pakken bedoelen we niet dat er zoveel mogelijk in de trommel moet. Het blijkt dat kinderen te overvolle trommels niet opeten omdat ze geen overzicht hebben. Bento lunchtrommels zijn door de regel kleiner en minder breed dan onze Hollandse trommels en dat zorgt er ook voor dat alles goed dicht op elkaar in de trommel blijft zitten.

Zijn er alternatieven voor brood?

Is je kind geen broodeter dan zijn er natuurlijk een heleboel leuke alternatieven. Maar ook om te variëren is het leuk om een keer eens wat anders dan brood te doen. Denk aan pannenkoeken, hartige muffins, pasta (in alle leuke vormen en kleuren), een lekkere salade met koude kip, crackers, mini pizza’s, gevulde wraps. Kijk ook eens wat je nog over hebt aan kliekjes, een koude gehaktbal of een beetje koude pasta is ook heerlijk als lunch!

Wat doe je met de resten brood, groente en fruit? Het is zonde om allemaal weg te gooien.

Wij Hollanders zijn ‘zunig’ en gooien niets weg. Ook is het natuurlijk veel minder verantwoord om brood zonder korstjes te eten. Dus wat doe je nou met al die restjes? Over het algemeen eten we de restjes op tijdens het maken van de lunches. Maar je kan ook heel goed restjes gebruiken in de lunch. Zo kan je uitgestoken stukjes kaas of worst leuk oprollen tot mini roosjes en in je lunch verwerken. Restjes groente kan je ook bewaren (bijvoorbeeld wortels) en die weer gebruiken bij het avondeten voor in de pastasaus. Je kan ook met de restjes kaas, ham, en groente een lekkere omelet maken. Met de korstjes van het brood kan je ook heel veel doen, zoals croutons voor in de soep, broodpudding, google maar eens op recepten en je komt op lekkere gerechten. Mocht je dat teveel gedoe vinden dan kan je de broodkorstjes altijd nog aan de eendjes voeren (of voor die paar keer toch in de kliko gooien).

Marije Woertman

Marije Woertman

Eigenaar at De leukste lunch
Ik ben een moeder van 2 kinderen. Mijn oudste dochtertje is 6 en een kieskeurige en langzame eter. Op zoek naar tips om haar beter te laten eten, kwam ik al surfend op hele leuke Japanse sites terecht met hele leuke lunches. Meteen uitgetest op dochterlief en het werkte! Eten was ineens geen strijd meer. Ik hoop met mijn blog andere moeders te inspireren!
Marije Woertman

1 reactie op “Beginnen met bento

  1. Pingback: Serie de leukste lunch mama-interview: Lianne | De leukste lunch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *