Alaaf! Carnaval bento lunch inspiratie

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_3 Vrijdag barst het feestgedruis weer los. Dan viert het zuiden van het land carnaval! Bij Erika thuis is het vijf dagen feest en eten ze in stijl. Lees hier hoe ze een vrolijke bento lunch maakt voor haar gezin en een kleurrijk avondmaal op tafel zet.


Rood, geel en groen
Dit zijn de kleuren van vastelaovend. Oftewel, de carnavalskleuren van Limburg. Je vraagt je vast af wat ik daar nu mee moet als geboren en getogen Brabantse?

Wel, mijn lief komt uit Zuid-Limburg. Hij heeft onlangs meegewerkt aan een kneiter van een carnavalssingle. Samen met zijn Limburgse muziekvrienden heeft hij de plaat “Nieuw Einde, Nieuwe Einde” opgenomen. De bijdrage van vriendlief aan deze lokale hit was klein, maar dat maakt mij niet minder trots.

De kinderen vinden het geweldig en zingen “papa’s hit” met grote regelmaat uit volle borst mee. Dat ze het Limburgse dialect niet machtig zijn, deert ze helemaal niets. Wanneer ik hen zo mee hoor zingen, vind ik het bijna jammer dat we met carnaval op vakantie zijn. Zeker nu de winkels en veel straten in het dorp al vrolijk versiert zijn. Het leeft hier enorm.

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_1

Carnaval op school
Gelukkig krijgen mijn kinderen op school het carnavalsgevoel volop mee. In de klas maken ze carnavalsmaskers, hebben een schminkochtend en een “gekke haren dag”. Ook wordt er flink gehost en gefeest. De basisschool van de kinderen neemt de laatste jaren weer deel aan de carnavalsoptocht in ons dorp. Dit doen ze niet onverdienstelijk. De eerste prijs is zelfs al eens in de wacht gesleept. Er is dan ook een zeer actieve ouderraad die zich met een groep enthousiaste ouders enorm inzet voor deze optocht.

Omdat wij met carnaval zelf voornamelijk aan de “curryworsten mit pommes” zitten, maak ik in de aanloop naar carnaval regelmatig carnavaleske lunches. Maar ook het ontbijt en zelfs het avondeten wordt regelmatig in carnavalsstijl opgediend. Tja, het carnaval vieren blijft toch in mijn Brabantse bloed zitten!

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_9

Een goede bodem leggen
Wij gaan nooit de deur uit zonder ontbijt. En wat is er nu leuker dan een heus carnavalsontbijtje. In mijn carnavalstijd zou dit gebakken eieren met spek zijn. Zo konden we er na een zware avond weer prima tegen. Voor mijn kindjes is dit wellicht iets te zwaar op de vroege ochtend. Daarom krijgen zij een vrolijke, gezonde clown als ontbijt.

Het hoofdje is van tarwebrood, het hoedje van kaas. Maar een clownshoedje is niet compleet zonder stippen. Deze zijn van ham gemaakt en vormen met de kaas een smakelijke combinatie. Een clown heeft in mijn beleving oranje haren, dus hiervoor heb ik partjes sinaasappel gebruikt. Het strikje is van wortel. Lekker veel vitaminen, onmisbaar tijdens carnaval en bij het ontbijt. Groene en rode druiven dienen als ogen. Een cherrytomaatje maakt het plaatje compleet en wordt een prachtige rode clownsneus.

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_2

Broodtrommel alaaf!
Wanneer de kinderen een carnavalsactiviteit hebben op school, maak ik een gezellige carnaval bento lunch voor ze klaar. Een vrolijke clown zou niet misstaan in de lunchtrommel, maar omdat mijn kleine feestvierders in deze tijd al hossend de school binnen deinen, blijft deze misschien niet mooi. Daarom een goed alternatief en overal voor te gebruiken: letter uitstekers. Alaaf is nu waarschijnlijk het meest gebruikte woord in het zuiden en daarom heb ik dit uit het brood gestoken.

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_5

Dochterlief is dol op donker brood, mijn prinsje wat minder. Daarom heb ik de letters uit het donkere brood in het lichte tarwebrood gestopt en andersom. Het kleurverschil geeft een mooi effect. Deze carnaval bento is niet compleet zonder confetti! Uit snijworst, kaas en augurk druk ik rondjes. Deze dienen als eetbare confetti. Lekker hartig en vrolijk. Uiteraard voorzien we de gezellige broodtrommel van wat vrolijke prikkers. Bij het fruit gebruik ik muzieknoten prikkers, want zeg nu zelf, wat is carnaval zonder muziek!

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_4

Leuke lunch
Als de kinderen na een schminkochtend enthousiast uit school komen, gaat het feestgedruis thuis natuurlijk gewoon door. Ditmaal gaan Limburg en Brabant hand in hand. Fruit en groente in de kleuren rood, geel en groen staan voor onze liefde voor Limburg. De rood-wit geblokte servetten zorgen voor Brabantse invloeden. De Brabantse vlag zie je hier het hele jaar door wel wapperen, tijdens carnaval schittert deze nog meer dan anders.

De carnavalslunch wordt enthousiast ontvangen. Vriendjes en vriendinnetjes schuiven aan. Want carnavallen doe je samen. De kinderen vinden het grappig en vertellen elkaar wat voor kostuum zij zullen aantrekken tijdens het feest. Bij de jongens zijn astronaut en boef favoriet. Bij de meiden staat de cheerleader outfit bovenaan.

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_8

De boterhammen zijn “verkleed” als prins en prinses carnaval. Zonder deze Koninklijke Hoogheden gaat carnaval niet door! De kroon en steek zijn nu ook weer van kaas. Een steek kan niet zonder veren, en met kaas en paprika probeer ik deze na te bootsen. De lange lokken van prinses carnaval zijn van wortel. De mond van paprika. De lunch is zo op en in polonaise gaan de kinderen naar buiten. Ze gaan een carnavalswagen maken van de skelter en spacescooter. Ik ben benieuwd!

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_7

Carnavalesk diner
In de tijd dat ik nog flink carnaval vierde, vijf dagen in vol ornaat, aten we ’s avonds regelmatig met z’n allen bij de Chinees. Even goed en lekker eten. Een klein momentje rust….. en door! Dit waren mooie tijden. Terwijl ik nasi aan het maken ben, denk ik lachend terug aan die dolle carnavalsdagen. Hier moet ik natuurlijk wat mee en zorg dat de kinderen deze avond ook een heerlijk carnavalesk diner krijgen. Nu maar hopen dat het niet zo’n geklieder wordt als destijds bij ons. Het wordt ook nu weer een goedlachse clown. Alleen is hij nu van rijst. Het hoedje en de strik zijn van ei. De mond van paprika. De haren zijn cassave crackers en de ogen van augurk. Dit clowntje gaat er in als zoete koek en al zingend ruimen de kinderen de tafel af:

“Carnaval, wat doen de mensen mal! De juffrouw is een ezel, de meester een konijn. Vandaag is iedereen, wat ‘ie graag wil zijn.”

De Leukste Lunch bento lunch carnaval_6

We zetten nog een keer de carnavalskraker van papa op en hebben de grootste lol. Dat belooft wat voor de komende week. Terwijl de kinderen door de woonkamer hossen, hang ik alvast de carnavalskleren klaar voor de volgende dag. Mijn meisje gaat verkleed als mooie Minnie Mouse, mijn zoon – hoe kan het ook anders – als een knappe clown. En ik, ik trek morgen gewoon een leuk jurkje aan. Aan mijn lijf geen polonaise meer! Alaaf!

Erika Slegers

Erika Slegers

Mijn naam is Erika. Ik heb al jaren verkering met mijn grote liefde Roger. Samen hebben wij twee heerlijke kinderen, een mooi meisje van negen jaar en een stoere jongen van zeven.
Naast mijn parttime baan als secretaresse zorg ik voor mijn gezin, spreek ik geregeld af met familie en vriendinnen.
Een leuk leventje, maar toe aan iets voor me zelf. De een noemt het midlife-crisis, ik noem het mijn nieuwe hobby! Want met veel plezier neem ik deel aan het bloggersteam van De Leukste lunch!
Erika Slegers

Latest posts by Erika Slegers (see all)

Dit bericht werd geplaatst in Bento lunch,Feestdagen door Erika Slegers . Bookmark de permalink .

Over Erika Slegers

Mijn naam is Erika. Ik heb al jaren verkering met mijn grote liefde Roger. Samen hebben wij twee heerlijke kinderen, een mooi meisje van negen jaar en een stoere jongen van zeven. Naast mijn parttime baan als secretaresse zorg ik voor mijn gezin, spreek ik geregeld af met familie en vriendinnen. Een leuk leventje, maar toe aan iets voor me zelf. De een noemt het midlife-crisis, ik noem het mijn nieuwe hobby! Want met veel plezier neem ik deel aan het bloggersteam van De Leukste lunch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *